Veelgestelde vragen over de KOR

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling van de btw. Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd. De kleineondernemersregeling heeft dus geen betrekking op de inkomstenbelasting. Je komt in aanmerking voor de btw-vrijstelling wanneer je minder dan 20.000 euro omzet per jaar hebt. Als je meedoet aan de KOR bereken je geen btw over je geleverde producten of diensten en kun je de btw van gekochte producten of diensten niet terugvragen. 

Je mag met iedere rechtsvorm deelnemen aan de regeling.

Is gebruikmaken van de KOR financieel voordelig?

Btw is voor de meeste ondernemers ‘budgetneutraal’. De btw die ondernemers ontvangen dragen ze af en de btw die ze betalen krijgen ze terug. Btw heeft voor ondernemers geen voor- of nadelen.
Voor ondernemers die gebruikmaken van de KOR is btw echter niet neutraal maar financieel nadelig. Zij kunnen namelijk geen btw terugvragen over hun zakelijke aankopen.

Kan ik mijn diensten goedkoper aanbieden aan consumenten als ik gebruikmaak van de KOR?

Als je gebruikmaakt van de KOR kun je ervoor kiezen om je diensten goedkoper aan te bieden aan consumenten. Stel, je uurtarief bedraagt 50 euro per uur exclusief btw. Inclusief 21% btw bedraagt je uurtarief 60,50 euro. Omdat je gebruikmaakt van de KOR, bereken je de btw niet. Dat levert voordeel op voor consumenten. Zij betalen 50 in plaats van 60,50 euro. Let op: Als blijkt je binnen drie jaar meer dan 20.000 euro omzet per jaar maakt, moet je alsnog btw in rekening brengen. In dat geval gaat je klant meer betalen als je de btw bovenop je tarief zet. Of neem jij genoegen met minder omzet als je hetzelfde tarief blijft vragen. Het is daarom verstandig eerst goed na te denken of je onder de omzetgrens van 20.000 euro per jaar blijft.

Omdat je bij deelname aan de KOR geen btw kunt terugvragen worden jouw inkoop- en investeringskosten hoger. Maak daarom eerst een berekening van je verwachte inkomen en verwachte kosten voordat je besluit of je de KOR wilt gebruiken.

Kan ik per opdracht meer omzet maken als ik gebruikmaak van de KOR?

Wanneer je producten of diensten levert aan consumenten kun je per opdracht meer omzet maken. Lever je producten of diensten aan ondernemers dan kan dit ook, maar dan is de kans groot dat zij je te duur vinden. Stel, je uurtarief is 50 euro per uur exclusief btw. Inclusief 21% btw bedraagt je uurtarief 60,50 euro. Omdat je gebruikmaakt van de KOR bereken je geen btw. Nu denk je misschien, dan kan ik uitgaan van die 60,50 euro per uur en het ‘btw-bedrag’ in mijn zak steken, dan maak ik meer omzet. Dat kan, maar in dat geval stijgen de kosten voor je klant (een ondernemer). Hij kan namelijk geen btw terugvragen, omdat er geen btw op de factuur staat.
Als je het ‘btw-bedrag’ toch in je zak steekt maak je meer omzet, maar dit betekent niet direct dat je meer winst maakt. Als je gebruikmaakt van de KOR worden je kosten en investeringen waarschijnlijk hoger doordat je geen btw terugvraagt.

Kan ik de KOR op ieder moment stopzetten?

Maak je gebruik van de KOR, dan doe je dat voor drie jaar. Tenzij je tussentijds boven de omzetgrens van 20.000 euro per jaar komt, dan moet je de KOR stoppen. Dit moet je zelf aangeven en je moet er dus ook zelf op letten. Als er in de drie jaar dat je de KOR gebruikt zaken veranderen, waardoor jij liever van de regeling af wilt, kun je de keuze niet terugdraaien. Gaat je laptop ineens kapot en moet je een nieuwe aanschaffen, dan mag je het btw-bedrag niet terugvragen. Stel, de nieuwe laptop kost 900 euro inclusief btw, dan is het niet mogelijk om 156,20 euro (21% btw) terug te vragen.
Na drie jaar deelname aan de KOR kun je besluiten om niet meer van de vrijstelling gebruik te maken. Je kunt je dan zelf afmelden voor de KOR. Als je niets doet, loopt de KOR gewoon door.

Hoef ik geen administratie bij te houden als ik gebruikmaak van de KOR?

Gebruikmaken van de KOR betekent dat je geen btw-administratie bijhoudt en btw-aangifte doet. Ondernemers die niet gebruikmaken van de KOR doen per kwartaal btw-aangifte. Ondanks de vrijstelling van de btw-aangifte moet je administratie dus nog wel gewoon op orde zijn. Omzet moet je dus netjes bijhouden en deze administratie heb je nodig om de 20.000 euro grens te bewaken en aangifte van de inkomstenbelasting te doen.

Is gebruikmaken van de KOR een verstandige keuze?

Of gebruikmaken van de KOR voordelen oplevert hangt af van jouw situatie. De KOR is waarschijnlijk een minder goede keuze als je vooral voor bedrijven werkt en de komende jaren veel kosten maakt. Ook als je recent grote investeringen deed en hiervoor btw terug kreeg, is deelname aan de KOR misschien op dit moment onverstandig. In dat geval moet je de btw-aftrek herzien en betaal je de btw of een gedeelte hiervan terug.

De KOR is geschikt wanneer je vooral werkt voor particuliere klanten of bedrijven met een btw-vrijstelling. In dat geval moet je er zeker van zijn dat je de aankomende jaren niet meer dan 20.000 euro omzet per jaar hebt, geen grote investeringen gaat doen en dat deelname financiële voordelen oplevert.

Hoe bereken ik of de KOR financiële voordelen oplevert?

Om te bepalen of de KOR financiële voordelen oplevert maak je twee berekeningen die je met elkaar vergelijkt. In de eerste berekening maak je een inschatting van de verwachte omzet en kosten inclusief btw. De tweede berekening is bijna hetzelfde maar dan bereken je de omzet en kosten exclusief btw. In de laatste berekening bepaal je of je jouw tarieven verhoogt als compensatie van de hogere kosten waar je waarschijnlijk mee te maken krijgt omdat je geen btw terugvraagt. Houd rekening met eventuele herziening van de btw-aftrek van eerdere investeringen. Twijfel je of de KOR voor jou interessant is, of heb je hulp nodig bij de berekening? Schakel de hulp in van een financieel adviseur.

Ik krijg te maken met omzet die zowel met als zonder btw is belast. Kan ik de KOR aanvragen?

Ook als je omzet hebt die zowel met als zonder btw belast wordt kun je de KOR aanvragen. Voor de berekening van de omzetgrens van 20.000 geldt alleen omzet die belast is met btw. Heb je bijvoorbeeld vrijgestelde activiteiten in de zorg of het onderwijs en is je andere bedrijfsactiviteit een webshop waarvan de omzet niet is vrijgesteld, dan kijkt de Belastingdienst alleen naar de omzet van de webshop. Vraag je de KOR aan voor een nieuwe activiteit binnen je bedrijf, geef dit dan ook door aan KVK.

Wanneer kan ik me het beste aanmelden voor de KOR?

Je bepaalt zelf wanneer je gebruik wilt maken van de KOR. Wanneer jij je het beste kunt aanmelden hangt af van jouw situatie. Je kunt de KOR aanvragen als je ondernemer bent en een btw-identificatienummer hebt. Het aanmeldformulier voor de KOR stuur je naar de Belastingdienst. Dit formulier moet uiterlijk vier weken voor het aangiftetijdvak (kwartaal) waarin je de KOR wilt starten binnen zijn.