Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst volledig op schijnzelfstandigheid, zowel zzp’ers als opdrachtgevers lopen het risico op naheffingen.
Ben je zzp’er en denk je dat je onder de schijnzelfstandigen valt? Of verlengen je opdrachtgevers je contracten niet, omdat ze denken dat ze risico lopen? Dan twijfel je misschien of je ondernemer kunt blijven. Wat kun je als zzp’er doen als blijkt dat je schijnzelfstandige bent?
Ben ik schijnzelfstandige?
Je kunt zelf bekijken of je aan de kenmerken van een zzp’er voldoet of meer aan de kenmerken van loondienst. Gebruik daarvoor de keuzehulp schijnzelfstandigheid. Alle kenmerken samen bepalen of je meer kenmerken hebt van zzp of van loondienst.
Het kan zo zijn dat je niet doorslaggevend aan de kenmerken van een zelfstandige voldoet. Dan loop je het risico dat je schijnzelfstandige bent. Dit betekent dat je opdrachtgever jou eigenlijk niet als zzp’er zou moeten inhuren, maar dat je in loondienst zou moeten werken.
Hoe je echt elke dag met elkaar werkt, geeft de doorslag. Niet wat er in je contract staat. Zorg wel dat deze werkelijkheid ook in je contract staat, zodat het op elkaar aansluit. Je bent samen met je opdrachtgever verantwoordelijk voor de juiste vorm van samenwerken. Stem dit dus onderling af. Want de gevolgen van een onjuiste vorm zijn ook voor jullie allebei.
Mogelijkheden bij schijnzelfstandigheid
Lijkt het erop dat je schijnzelfstandige bent? Bepaal dan voor jezelf hoe je hiermee omgaat. Er zijn meerdere mogelijkheden:
Door als zzp’er
Blijf je graag zzp’er? Ga dan met je opdrachtgever in gesprek over meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Bepaal bijvoorbeeld zelf je uren en je uurtarief. Werk met meerdere opdrachtgevers en bepaal zelf waar en wanneer je welk werk doet. Kortom, zorg dat je zoveel mogelijk kenmerken hebt van een zzp’er en pas je contract daarop aan. En werk ook in de praktijk volgens de kenmerken van een zelfstandige. Houd er rekening mee dat niet alle functies aan deze kenmerken kunnen voldoen. Er zijn functies waarmee dat niet lukt.
Let op: Werk je nu met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst? Die geldt nog tot 2029.
Ondernemen vanuit BV
Het is ook mogelijk om een BV te starten en vanuit daar te blijven ondernemen. Zo kan je dezelfde werkzaamheden blijven uitvoeren en de opdrachtgever facturen sturen vanuit je BV. Natuurlijk zitten hier ook haken en ogen aan, je kunt contact met ons opnemen om de opties te bespreken.
Stoppen als zzp’er
Misschien kom je er niet uit met je opdrachtgever(s). Of voel je je onzeker over de manier van werken met je opdrachtgever. Misschien krijg je een mooi aanbod van een opdrachtgever om in loondienst te gaan. Of er zijn andere redenen waardoor je wilt stoppen als zzp’er. Sommige zzp’ers willen zelf graag stoppen, maar er zijn ook branches waarin zzp’ers geen keuze hebben en opdrachtgevers besluiten niet meer met zzp’ers te werken.
Ontdek in de Checklist bedrijf stoppen wat je allemaal moet regelen als je stopt als zelfstandige. Let goed op de volgorde van de dingen die je moet regelen. Uitschrijven bij KVK is pas de laatste stap in het stopproces. Zzp’ers schrijven zich vaak te snel uit en weten niet dat de uitschrijving niet valt terug te draaien. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Als je uitgeschreven bent, kun je soms niet meer bij je zakelijke bankrekening die op naam van je onderneming staat. Of je kunt geen uitkering meer aanvragen, omdat je geen ondernemer meer bent.
In loondienst
Wil je liever in loondienst? Ga dan in gesprek met je opdrachtgever en onderzoek of het mogelijk is om in loondienst te gaan. Misschien heeft jullie werkrelatie nu al veel kenmerken van loondienst, terwijl je als zelfstandige bent ingehuurd. Geef dan bij je opdrachtgever aan om welke kenmerken het gaat en wat het risico is. De opdrachtgever loopt het risico op naheffing van loonbelasting en in de toekomst ook op boetes. Dit bewustmaken kan helpen bij de onderhandelingen.
Lukt het niet om bij je opdrachtgever in loondienst te gaan, maar wil je toch in loondienst? Zoek dan naar andere vacatures.
Combinatie loondienst en parttime ondernemen
Als je in loondienst gaat, stop je met ondernemen. Behalve als je naast je baan in loondienst ook nog andere klussen blijft doen. Dan word je parttime ondernemen. Kies je daarvoor? Dan kun je gewoon ingeschreven blijven bij KVK. Zorg er wel voor dat je schijnzelfstandigheid voorkomt.