Hoge energieprijzen: wat kunt u doen?

Wordt uw bedrijf ook geraakt door de hoge energiekosten? Om uw energierekening te verlagen komt de overheid u voor een deel tegemoet met financiële steun. Ook zijn er subsidies en regelingen om uw bedrijf verder te verduurzamen en energie te besparen.

Prijsplafond voor gas en elektriciteit
Vanaf 1 januari t/m 31 december 2023 geldt voor iedereen met een kleine energieaansluiting (kleinverbruikers) het prijsplafond. Kleinverbruikers zijn onder andere zzp’ers, winkels, verenigingen en kleine bedrijven. U betaalt tot een bepaald verbruik een maximale prijs voor energie. Ook krijgt u in november en december 2022 € 190 per maand korting op uw energierekening.
Lees hier meer over het prijsplafond.

Compensatie voor energie-intensieve mkb-bedrijven: TEK-regeling
Verbruikt uw bedrijf (mkb) veel energie? En zijn uw energiekosten een groot deel van uw totale kosten? U kunt mogelijk de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK-regeling) aanvragen voor hulp bij de hoge energierekeningen die u moet betalen.
De TEK-regeling is voor de periode 1 november 2022 t/m 31 december 2023. De tijdelijke steun is bedoeld om u ruimte te geven om uw bedrijf te verduurzamen of uw bedrijfsmodel te veranderen. Zo kunt u de hoge energieprijzen in de toekomst terugverdienen.

Uitstel van betaling van belasting of een betalingsregeling aanvragen
Lukt het u niet om uw belastingen te betalen? U kunt tijdelijk uitstel van betaling belasting aanvragen bij de Belastingdienst. De Belastingdienst biedt u dan een oplossing voor uw situatie. Dit heet een betalingsregeling. Vanwege de energiecrisis heeft de Belastingdienst de regels voor belastinguitstel voor ondernemers sinds 1 oktober 2022 versoepeld.

Wilt u energie besparen door uw bedrijf te verduurzamen?
De overheid biedt hulp en geld om energie te besparen in de vorm van deze subsidies en regelingen:

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Gaat u investeren in een bedrijfsmiddel waarmee u energie bespaart? Of in een duurzame energietechniek? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de kosten voor uw investering aftrekken van de fiscale winst. U betaalt hierdoor minder belasting.

MIA en VAMIL
Investeert u milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dan kunt u besparen op uw belastingen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) . Met de MIA\Vamil kan uw belastingvoordeel netto oplopen tot ruim 14% van het bedrag dat u geïnvesteerd heeft.

Borgstelling
Heeft u krediet nodig maar krijgt u niet eenvoudig een banklening of bankgarantie? Bekijk dan de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) en de Borgstelling MKB (BMKB). Ook werkt de overheid aan een nieuwe regeling: de Borgstelling MKB-Groen.

Zonne-energie
Met zonnepanelen of een zonneboiler kunt u flink besparen op uw kosten voor elektriciteit en warm water. Voor het kopen of gebruiken van zonnepanelen of zonneboilers zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen.

Windenergie
Windenergie is een van de meest efficiënte vormen van duurzame energie. Daarom kan het interessant zijn om hierin te investeren. Bijvoorbeeld door een windmolen op uw bedrijfsterrein te plaatsen. Lees welke subsidies en regels er voor windenergie zijn.